Her Name Was Leelah

1997 föddes Leelah Alcorn i delstaten Ohio, USA. Hon växte upp tillsammans med sina syskon i en kristen familj. För de flesta är tonåren en jobbig tid med många bekymmer, men för Leelah var det hemskt. Hon var fångad i en killes kropp. Redan som 14-åring förstod hon att hon var transsexuell. Detta var något hennes föräldrar inte kunde acceptera och påtvingade henne att gå i terapi för att ”normaliseras”. Vid 16 års ålder erkände hon även att hon attraherades av män. Detta resulterade i att hon isolerades från omvärlden i form av hemskolning. Hennes självhat växte för var dag och hon kunde till slut inte se något hopp i sin situation. Söndagen den 28de december 2014 valde hon att avsluta sitt liv och några timmar senare publicerades ett tidsinställt brev.

 

Brevet spred sig som en löpeld över sociala medier, långt utanför USAs gränser. Det innehöll stark kritik mot hennes föräldrar som hon anklagade för det som hänt. Även efter hennes bortgång vägrade föräldrarna att använda hennes nya namn och fortsatte envisas att hon var deras son. Leelah avslutade sitt brev med att hon hoppades att hennes död skulle betyda något och att andra transsexuella skulle få det bättre i framtiden.

 

Vad transsexualism beror på är inte fastställt men den senaste forskningen pekar åt att det finns en biologisk förklaring. Studier visar att det finns tydliga likheter mellan en cis-man och en transperson, kvinna-till-mans hjärna och vice versa. Detta är ett stort framsteg som motbevisar teorin om att det enbart skulle bero av miljön eller något psykiskt.
När i livet en person kommer till insikt att hen är transsexuell kan skilja sig mycket. Det finns många exempel på småbarn som tidigt säger att deras kropp är fel och som starkt protesterar mot normer. Youtube är fyllt med bra föräldrar som lyssnat på sina barn och kämpat för deras rätt av uttrycka sitt inre. Ett välkänt exempel på föräldrar som väljer att lyssna är Angelina Jolie och Brad Pitt, vars ena barn föredrar ett pojknamn och ett mer pojkigt könsuttryck.
För en cis-person kan det vara svårt att sätta sig in i hur det är i en transsexuells situation. Jag läste en smart sak på Facebook för någon vecka sedan där det stod ”Istället för att föreställa sig hur det skulle vara att vakna och helt plötsligt vilja byta kön ska man tänka, hur skulle det vara att vakna upp i ett annat kön?”. Är man en kvinna som identifierar sig som en kvinna, hur skulle det då vara att ha en mans kropp?

 

Jag blev först avrådd av några att skriva den inledning jag gjort på detta inlägg då man bör undvika ämnet självmord. Men jag tycker detta är för viktigt för att tysta ner. Leelah är långt ifrån ensam, det finns många fler exempel på Her/His name was, och alla slutar på samma tragiska sätt. Återigen vill jag trycka på att det är därför vi behöver Pride. Det är inte bara lite trakasserier och orättvisor dessa ungdomar möter. Och de blir inte bara diskriminerade av samhället utan också bryts ner av sina föräldrar till en sådan grad att de tror att självmord är enda utvägen. Sluta stoppa huvudet i sanden, vi måste förändra den värld vi lever i. Börja acceptera och hjälp människor i vår omgivning, och försök inte ändra något som inte är fel. Låt Leelah få sin sista önskan uppfylld, att ingen annan ska behöva genomlida samma sak som hon.

Leelah
Leelah Alcorn