Fäladsgårdens underbart normbrytande kulturvecka!

Igår såg jag och Gustav, representerade för Stolt i Lunds Styrelse teaterföreställningen Romeo och Julio på Fäladsgården. Det är en historia där vi får följa Romeo som växer upp i ett konservativt 50-tal, men även hur hans barnbarn möter samma motgångar när hon vill följa sitt hjärta i realtid. På scenen fanns både komik, allvar, dans och livemusik.

Att åttondeklassarna på Fäladsgården sätter ihop teaterföreställning är en gammal tradition. Arbetet påbörjades för några veckor sedan då eleverna fick skicka in sina idéer till en manusgrupp bestående av representanter från varje åttondeklass. Resultatet blev Romeo och Julio som arbetats intensivt med under den senaste veckan. Eleverna har skött det mesta själva från PR och dokumentation till ljud och ljus. Beskedet att det blev en normbrytande HBTQ(+)-föreställning mottogs positivt och jag upplever det positivt att fler idéer som var riktade åt samma håll.

Det var imponerande att se hur eleverna jobbat hårt och verkligen åstadkommit något på väldigt hög nivå. Manuset var välskrivet och hade en bra balans mellan humor och allvar. Ungdomarna på scenen levererade en spännande berättelse från början till slut. Jag kan ärligt erkänna att jag kände mig berörd av det hela. Dels den gripande och tyvärr verklighetstrogna historien men också att den framfördes på ett så respektfullt och ärligt vis. Fäladsgården är verkligen en positiv förebild för övriga skolor i Lunds kommun!

/Charlie