LundaPrides årskrönika för 2016

Vi kunde under januari läsa ett flertal årskrönikor som sammanfattar 2016, även kallat Skitåret 2016. Vi i LundaPride vill ju inte vara sämre och har gjort vår egna summering av året och har självklart en HBTQIA+-prägel på det hela. Vi börjar med att lyfta några av de stora händelserna och därefter följer några kortare nyheter, men generellt kan det nog sägas att 2016 på många sätt var just ett skitår.

Det tåls även att tillägga att det finns ett flertal fler sorliga och brutala incidenter som hade platsat in i det avslutande stycket. Tyvärr klarar jag inte av att gå igenom fler utan att bli helt förstörd inombords. Hatet för det som går emot normen är obeskrivligt groteskt och det är därför Priderörelsen behövs. Bara tillsammans kan vi jobba för att världen till en tryggare och mer inkluderande plats för alla.

 

Trump och hans polare, vice presidenten Mike Pence

I början av 2017 svors USA:s 45:e president in – Donald J. Trump, efter att han vunnit det valet 2016. Han må vara den första republikanska kandidaten som lyft en regnbågsflagga på ett så kallat ”political rally” men han har också gjort en hel del mindre uppskattade saker. Han har bland annat sagt att han ska jobba för att häva landets Högsta domstols beslut om att tillåta samkönade äktenskap, försvarat homofobi och en rad andra kränkande uttalanden och felköningar. Det mest kritiska, ur vårt HBTQIA(+)-perspektiv är dock Trumps val av vice president: Mike Pence. Guvernör tillika internationellt erkänd homofob. Pence vill förbjuda samkönat äktenskap, sätta homosexuella som söker äktenskapscertifikat i fängelse, ta pengar från HIV-förebyggande arbete och istället ge dem till gay-konverterande terapi, han vill fortsätta ha kvar den av president Obama hävda policyn ”Don’t ask, Don’t tell” i militären, ställer sig emot hatbrottslagstiftning av homosexuella, han har suttit med i en styrelse för en anti gay-grupp och mycket, mycket mer! Valet av Pence som vicepresident är kanske det värsta valet Trump kunde ha gjort, vilket säger en hel del om var Trump står gällande HBTQIA frågor…

http://www.lgbtqnation.com/2016/02/the-top-ten-worst-comments-donald-trump-has-made-about-lgbtq-people/

http://www.lgbtqnation.com/2016/07/mike-pences-top-seven-homophobic-moments-many/

Flyktingströmmen och hanteringen av asylsökande HBTQIA-personer

2016 kommer nog alltid att förknippas med flyktingströmmen och debatten som följde. Runt om i världen är det krig och misär. Korrupta regeringar straffar folket och extremister utför nya dåd var och varannan dag. På många platser är HBTQIA+ kriminellt och HBTQIA+-personer riskerar förföljelse, våld, fängelse, tortyr och dödsstraff. Frustrationen och sorgen växer inom mig när jag läser om deras livsöden och hur hemska människor kan vara mot varandra.

En del av de som flyr lyckas ta sig till Sverige i hopp om ett bättre och tryggare liv. Dessvärre möts de av hårdare asyllagar och i många fall förakt och ett nytt sorts hat. En grupp som drabbats hårt av detta är HBTQIA+-flyktingar.  Många lyckas inte ”bevisa” sin läggning eller identitet. Migrationsverket har även anklagats för att ha kränkt asylsökande HBTQIA+-personer och deras intervjufrågor rörande ämnet har fått stark kritik. De anklagas för att ha en stereotyp föreställning om hur homosexuella känner och tänker.

https://www.qx.se/samhalle/30725/hbtq-flyktingar-drabbas-sarskilt-hart/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6510304

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/asyl-ett-lotteri-for-hbtq-personer-1

Transockupation av Socialstyrelsen

I november ockuperade ett 50-tal transaktivister Socialstyrelsens kontor i Stockholm. Syftet med den tillfälliga ockupationen var att få politikernas uppmärksamhet. I vårt ”moderna” Sverige klassas förfarande transsexualism som en psykisk sjukdom och en lång rad förbättringar krävs, främst inom sjukvården. Till exempel tvångsoperaeras många intersexuella personen vid födseln. Inte speciellt progressivt av Sverige… Jag hoppas att dessa frågor kommer upp på den politiska dagordningen under 2017.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/transpersoner-har-ockuperat-socialstyrelsen

Pulse

En av årets mest uppmärksammade och tragiska händelser var den 12 juni då en man öppnade eld inne på gayklubben Pulse i Orlando, USA. 49 personer miste livet och runt om i världen väcktes sorg och bestörtning. Denna riktade attack mot gay communityt skar enda in själen. Än idag, mer ett halvår senare, har jag svårt att hålla tillbaka tårarna när jag tänker på historierna om alla som omkom till flöjd av homofobin.

Translagar i USA

Vad ska vi säga om de amerikanska delstaterna och deras lagar egentligen? 2016 var inget höjdarår på den fronten, tyvärr. North Carolina är den stat vars lagar uppmärksammats mest. De republikanska lagstiftarna minskade bland annat skyddet för HBTQIA+-personer och tvingade transpersoner att använda de toaletter och omklädningsrum som stämmer in med det juridiska könet som de tilldelades vid födseln. Anledningen sägs vara att de ville skydda kvinnor och flickor. Detta har lett till att många kända profiler, artister och företag valt att aktivt ta ställning emot delstaten och i många fall bojkottat den helt. Bland annat PayPal, Bryan Adams, Bruce Springsteen, General Electric, Pepsi, xHamster och många fler.

Andra delstater har också varit helt ute och cyklat i år, till exempel Kansas. Förutom att de, likt North Carolina, ville ha en lag gällande vilket badrum transpersoner skulle använda så stod de för det kanske galnaste lagförslaget år 2016; Den som fångar/anger en transperson som använder ”fel” toalett utlovades en belöning på $2500. Efter många protester och mycket om och men så genomfördes som tur var inte detta lagförslag. Det kan dock tillägas att det åter igen var republikaner som var positiva till detta förslag, det är lite av ett mönster när det gäller lagstiftning gällande transpersoner och toaletter.

http://www.lgbtqnation.com/2016/03/this-bill-awards-2500-to-anyone-who-catches-a-transgender-person-in-the-bathroom/

http://europe.newsweek.com/north-carolina-hb2-bathroom-bill-timeline-498052?rm=eu

Andra HBTQIA relaterade nyheter under 2016

Januari

 • Estland tillåter registrerat partnerskap och styvbarnsadoption för samkönad par.
 • New York förbjuder diskriminering på grund av könsidentitet och könstuttryck.
 • Gayikonen David Bowie avlider 69 år gammal.

Februari

 • Adoption och styvbarnsadoption blir lagligt för samkönade par i Portugal.
 • Alicia Vikander vinner en Oscar för sin roll i filmen The Danish Girl, som handlar om en dansk transsexuell kvinnas liv.

April

 • Samkönat äktenskap blir lagligt på Grönland och i Colombia
 • Artisten Prince, som anses vara en gayikon avlider 57 år gammal
 • Xulhaz Mannan, skaparen av Bangladeshs första och enda HBTQ-tidning, styckades till döds.

Maj

 • LundaPride 2016 hölls!
 • Samkönade sexuella aktiviteter avkriminaliseras i Nauru och Seychellerna.

Juli

 • Transaktivisten Alexis Arquette avlider 47 år gammal.

Augusti

 • Samkönade sexuella aktiviteter avkriminaliseras i Belize.

September

 • Nordirland gör det möjligt för homosexuella män att ge blod, men fortfarande begränsat.
 • HBTQ-profilen Kaj Heino avlider 44 år gammal.

Oktober – November

 • LundaPride anordnar fackeltåg för att belysa Transgender Day of Remembrance hedra de som fallit offer för transfobi.
 • Påven besöker Lund och fäller mindre normkritiska uttalande om kvinnor. ” Jag har hört att svenska kvinnor är mycket starka, mycket duktiga. Och därför finns det en och annan man som söker kvinnor från andra länder, jag vet inte om det är sant. Vad gäller kvinnopräster i den katolska kyrkan har sista ordet sagts av den helige Johannes Paulus II och det är fortfarande så”

December

 • Malta förbjuder gaykonverterande terapi på minderåriga.
 • George Michael avlider 53 år gammal

Årskrönik

 

Av Charlie Hedhav, redigerat av Johannes Wannong